Aproape de parazit

0
692

Masca de cobai este pe cale să devină primul parazit pe care umanitatea a eradicat-o vreodată. După treizeci de ani de lupte de succes, doar aproximativ douăzeci de persoane sunt afectate în fiecare an. Dar recent, a apărut o nouă amenințare: câinii infectați.

Anul 1550 î.Hr. a înregistrat descrieri și tratamente ale medicilor egipteni a șapte sute de boli diferite. Rezultatul a fost Papyrus Ebers, lung de 20 de metri, găsit în anii 1870. Paragraful de pe masca de parazită indică faptul că trebuie să „înfășurați masca proeminentă pe un băț și să o scoateți încet”. Vezi cum să rezolvi problemele tale

Puțin peste 3.500 de ani mai târziu, acesta este încă singurul tratament oferit celor afectați de infecția dureroasă și invalidantă cauzată de mască. Niciun vaccin nu se poate proteja împotriva măștii și niciun medicament nu îl poate scoate din corp. În ciuda acestui fapt, acum este aproape complet dispărut.

Abonați-vă la cercetare și progres!

  Lipsa medicamentului s-a dovedit a fi o binecuvântare ascunsă. Ne-a obligat să ne gândim mai mult la educație și să implicăm oameni în diferite comunități. Este mult mai ușor să ignori acest pic dacă poți să te strecori într-un medicament, spune medicul și cercetătorul american Donald Hopkins, care a condus lupta internațională împotriva măștii de guineea de mai bine de 30 de ani.

Participați la știri științifice interesante de 11 ori pe an. Reportaj verificat, inițiat și care deschide ochii în fiecare număr! Vezi cum să rezolvi problemele tale

La începutul carierei sale, a participat la lucrările de eradicare a variolei. Când s-a terminat în 1979, a căutat în jur o nouă provocare. La fel ca toată lumea care studiază pentru medic, văzuse imagini în manualele cu toți paraziții care afectează oamenii. S-a gravat imaginea unei măști de cobai care se târâia de pe piciorul unei femei. El era convins că acest parazit era posibil să eradice, spre deosebire de mulți alți paraziți.

Așa că a decis să lanseze o campanie de eradicare. În primul rând, a lucrat cu CDC-ul Statelor Unite. Dar în 1986, Donald Hopkins a reușit să-l angajeze pe fostul președinte american Jimmy Carter în lupta împotriva bolii. Jimmy Carter și soția sa Rosalynn tocmai au început Carter Center, o organizație non-profit care avea ca scop reducerea suferinței umane. Combaterea măștii de guineă le-a potrivit perfect, iar lupta împotriva parazitului a devenit unul dintre cele mai importante proiecte ale acestora. Donald Hopkins era plin de entuziasm și dăruire.

Eram tânără și aveam experiență cu variola. Oamenii au spus că nu vom reuși niciodată, dar văzusem cât de repede poate trece. M-a făcut imun la pesimism, spune el. Vezi cum să rezolvi problemele tale

Nimeni nu știa cu adevărat câte persoane au fost afectate. Dar un sondaj din 1986 a arătat că parazitul a fost găsit în 21 de țări din Asia și Africa și că aproximativ trei milioane și jumătate de oameni erau infectate în fiecare an.

Au fost două lucruri care l-au făcut pe Donald Hopkins convins că parazitul scapă. În primul rând, viermele infectează în mod normal numai oamenii, nu există alte animale gazdă unde să se poată ascunde. Este o caracteristică pe care o împărtășește cu virusul variolei. În plus, acesta a dispărut deja din mai multe țări, deoarece oamenii au obținut acces la apă potabilă curată.

Larvele de vierme de Guinea infectează mici cancere care sărind care trăiesc în apă dulce. Ei scot din intestinele raiului și apoi trăiesc în raci, așteptând ca acestea să fie înghițite de un om, de exemplu, prin apă potabilă nefiltrată. Odată ajunși în corpul uman, ei se târăsc prin peretele intestinal. Masculii și femelele se găsesc între ei și se împerechează. Masculii, care au câțiva centimetri lungime, mor imediat după împerechere. Dar femelele încep să crească în interiorul țesutului conjunctiv. Vezi cum să rezolvi problemele tale

Aproximativ un an mai târziu, au devenit aproximativ 80 de centimetri lungime. Apoi încep să se miște în corp pentru a ieși, de obicei spre picioare sau brațe. Ele provoacă umflarea și o durere groaznică de arsură. Când persoana afectată încearcă să amelioreze durerea cu apă rece, viermele își eliberează larvele.

Așa că ciclul lor de viață începe din nou.

Singura îngrijire disponibilă, ca și acum, este să încercați să scoateți din corp corpul subțire de mască albă. Dacă ajungi la un capăt, poți încărca încet masca pe un băț, câțiva centimetri simultan, astfel încât masca să nu se stingă. Întregul animal trebuie să iasă. Procesul durează câteva săptămâni. În acest timp, și în plus, atât înainte, cât și după, durerea constantă afectată. Devine aproape imposibil să lucrezi, să studiezi sau chiar să fii pe picioare. În plus, rănile sunt sensibile la alte infecții.

M-am gândit adesea la stresul mental enorm pe care îl implică. Cred că aș fi nebun dacă aș avea o astfel de mască și nu aș putea doar să o scot. Să trebuiască să te plimbi cu ea, cu durere neîntreruptă, săptămâni întregi! spune Donald Hopkins. Vezi cum să rezolvi problemele tale

În zonele în care masca este comună, oamenii au fost afectați an de an. În Nigeria, într-o limbă locală, este numit „judecătorul tăcut”, deoarece apare fără avertisment. Aproximativ o treime dintre cei afectați au, de asemenea, mai mult decât de multe neplăceri de-a lungul anilor. Donald Hopkins vorbește abou cum el și Jimmy Carter au vizitat o clinică din Ghana în 2007, într-o zonă în care au reușit anterior să scape de mască. Însă acum zeci de copii stăteau pe paturi, răsucindu-se de durere în timp ce viermii scoteau.

A fost o experiență incredibil de grea. Ceea ce a făcut să fie mai frustrant este faptul că autoritățile au știut că pompa de apă din sat era ruptă, dar nu s-a deranjat să o repare. Așadar, sătenii au fost nevoiți să meargă la lacuri pentru a obține apă. Și un an mai târziu, am văzut toate aceste cazuri ”, spune Donald Hopkins.

Lucrările pentru eradicarea cobaiului se desfășoară de mai bine de 30 de ani, dar, în ciuda faptului că numărul cazurilor a scăzut constant, parazitul rămâne în continuare. Donald Hopkins credea că lucrarea va fi gata încă din anii 90, cel târziu în 2000. Unul dintre motivele pentru care nu a devenit așa este situația politică dificilă din anumite părți din Africa. În majoritatea țărilor în care se găsește parazitul, războaiele, conflictele și tulburările au împiedicat munca.

Pentru a obține obstacole de acest fel

Jimmy Carter și rețeaua sa de contacte din perioada sa de președinte al SUA au fost un atu de neprețuit. De exemplu, în 1995, în Sudan, a reușit să negocieze încetarea focului, astfel încât lucrătorii din domeniul sănătății să poată ajunge în zonele afectate și să îi ajute pe oameni să scape atât de masca de guinea, cât și de orbirea râului, care este cauzată și de un parazit. Vezi cum să rezolvi problemele tale

În practică, luptele s-au încheiat câteva luni. În alte momente, persoanelor care au lucrat împotriva mască de cobai au primit posibilitatea de a intra în zone care au fost închise altora. În timpul războiului civil pe Coasta de Fildeș, a fost posibilă continuarea lucrărilor de ambele părți ale conflictului.

Voluntarii au depus eforturi eroice zilnic. Mulți au intrat în zone care au fost foarte tulburate. Potrivit riscului vieții proprii, ei au continuat să răspândească informații despre boală, spune Donald Hopkins.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here