Care e semnul că ai probleme cu prostata?

0
775
prostata

Toată viața a dormit ca o piatră. Dar acum, există o excursie enervant la baie în fiecare noapte, uneori, o dată sau de două ori pe noapte. Pentru majoritatea bărbaților, aceste alergări nocturne la baie pot fi primul semn al unei prostate mărite. Alte simptome pot include probleme în pornirea unui flux de urină, scurgeri sau dribling. Și, ca și părul cărunt, o prostată mărită este un produs natural al îmbătrânirii, spun doctorii. Problema e că, mersul la baie devine mai frecvent — în cele din urmă intrând în rutina zilei.

Este o problemă care are mai multe nume-prostată mărită, hiperplazie benignă de prostată, sau pur și simplu BPH. Conform informațiilor naționale privind rinichii și bolile urologice, cea mai frecventă problemă a prostatei la bărbații peste 50 de ani este mărirea prostatei. Până la 60 de ani, peste jumătate din bărbați au BPH; până la 85 de ani, numărul urcă la 90%, conform Asociației Urologice Americane (AA). Vezi cum să rezolvi problemele tale

Simptome de prostată mărită și cauze

Simptome de prostată mărită și cauzeLa bărbați, urina curge din vezică prin uretra. BPH este o extindere benignă (noncanceroasă) a prostatei care blochează fluxul de urină prin uretra. Celulele prostatei se multiplică treptat, creând o extindere care pune presiune pe uretra — “parașuta” prin care urina și sperma ies din corp. Pe măsură ce uretra se îngustează, vezica trebuie să se contracte mai puternic pentru a împinge urina prin corp. În timp, mușchiul vezicii urinare poate deveni treptat mai puternic, mai gros, și prea sensibil; acesta începe să se contracte chiar și atunci când conține cantități mici de urină, provocând o nevoie de a urina frecvent. În cele din urmă, mușchiul vezicii urinare nu poate depăși efectul uretrei înguste, astfel încât urina rămâne în vezica urinară și nu este complet golită.

Un flux urinar slab sau lent, O senzație de golire incompletă a vezicii urinare, Dificultăți la urinare, Urinare frecventă, Urgența urinării, Noțiuni de bază de până frecvent pe timp de noapte pentru a urina, Un flux urinar care începe și se oprește, Încercând să urineze, Driblare continuă a urinei, Mă întorc să urinez din nou la câteva minute după ce termin. Când vezica urinară nu se golește complet, riști să faci infecții ale tractului urinar. Alte probleme grave se pot dezvolta, de asemenea, în timp, inclusiv pietre vezicii urinare, sânge în urină, incontinență, și retenție urinară acută (incapacitatea de a urina). Incapacitatea bruscă și completă de a urina este o urgență medicală; trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră. În cazuri rare, leziunile vezicii urinare și/sau renale pot apărea de la BPH.

Când simptomele unei prostate mărite sunt ușoare, cu note mici la indicele de Impact al BPH (mai puțin de 8), ar fi mai bine să așteptăm înainte de începerea tratamentului — ceea ce se numește “așteptare atentă”.” Vezi cum să rezolvi problemele tale

Cu controale regulate o dată pe an sau mai des, medicii pot urmări pentru probleme timpurii și semne că starea prezintă un risc de sănătate sau un inconvenient major.  “Ne spune cât de mare e scorul simptomelor … când să începem tratamentul.” “Forța motrice în tratament”, explică ea, este dacă simptomele afectează calitatea vieții — și dacă un blocaj cauzează complicații grave, cum ar fi incapacitatea de a urina, sânge în urină, pietre vezicii urinare, insuficiență renală sau alte probleme ale vezicii urinare.

O serie de tratamente pot diminua simptomele de prostată mărite

O serie de tratamente pot diminua simptomele de prostată măriteO serie de tratamente pot diminua simptomele de prostată mărite … medicamente, proceduri de birou minim invazive și intervenții chirurgicale. Cel mai bun pentru dumneavoastră depinde de simptome, cât de severe sunt și dacă aveți alte afecțiuni medicale. Mărimea prostatei, vârsta și sănătatea generală vor lua în considerare și deciziile de tratament. Ce e mai bine pentru un om de 50 de ani s-ar putea să nu fie optim pentru un copil de 80 de ani. Un om mai în vârstă poate dori ameliorarea imediată a simptomelor prin medicamente sau intervenții chirurgicale, în timp ce un om mai tânăr se poate apleca spre un tratament minim invaziv.

Conform Asociației Urologice Americane, chirurgia face adesea cel mai bun loc de muncă de ameliorarea simptomelor, dar are, de asemenea, mai multe riscuri decât alte tratamente. Dacă simptomele sunt într-adevăr supărătoare — sau dacă aveți complicații, cum ar fi retenția urinei — ar fi mai bine să ocoliți medicația. Tratamentele minim invazive au beneficii în timpul intervenției chirurgicale, cum ar fi timpul de recuperare rapidă; cu toate acestea, s-ar putea avea nevoie de o a doua procedură mai târziu. Există, de asemenea, un risc mai mic de reacții adverse grave, cum ar fi incontinența pe termen lung sau problemele de erecție — care pot apărea rar în timpul operației.

Reacțiile adverse posibile includ probleme de erecție, scăderea dorinței sexuale și reducerea cantității de material seminal. Aceste efecte secundare sunt, în general, ușoare și pot dispărea atunci când nu mai luați medicamente-sau după primul an de a lua medicamente. Există, de asemenea, terapie asociată cu medicamente, care poate fi eficace împotriva simptomelor asociate cu BPH. Unele exemple de medicamente combinate includ un alfa-blocant și un inhibitor de 5-alfa-reductază; sau un alfa-blocant și un anticolinergic.

Tratamente minim invazive pentru o prostată mărită. Când medicamentele nu-ți ajută prostata mărită, mai multe proceduri pot diminua simptomele … fără operație. Ele sunt efectuate în biroul unui medic. “Aceste proceduri folosesc diferite tipuri de energie termică pentru a micșora o parte din prostată”, explică Westney. “Sunt foarte eficiente.”

Chirurgie pentru prostata mărită

Chirurgie pentru prostata mărită.Stenturi prostatice: în unele cazuri, o mică bobină metalică numită stent poate fi introdusă în uretra pentru a o lărgi și a o ține deschisă. Stenting se face pe o baza in ambulatoriu sub anestezie locală sau spinală. De obicei, stent – urile sunt doar pentru bărbații care nu doresc sau nu pot lua medicamente — sau care sunt reticenți sau incapabili să se opereze.

Majoritatea doctorilor nu consideră stent – urile o opțiune bună pentru majoritatea bărbaților. Ar putea fi efecte secundare grave, iar unii bărbați găsesc că stenturile nu-și îmbunătățesc simptomele. Uneori, un stent își schimbă poziția, ceea ce poate agrava simptomele. În unele cazuri, bărbații au urinare dureroasă sau au frecvent infecții ale tractului urinar. Stenturile sunt scumpe, și poate fi dificil în eliminarea lor. Vezi cum să rezolvi problemele tale

Chirurgie pentru prostata mărită. Pentru majoritatea bărbaților cu prostate foarte extinse, chirurgia poate diminua simptomele – dar există atât riscuri cât și beneficii cu fiecare tip de operație. Discutați-le cu medicul dumneavoastră. După o evaluare atentă a situației dumneavoastră și a stării generale de sănătate, medicul dumneavoastră vă va recomanda ceea ce este cel mai bine pentru dumneavoastră. Aceasta este o condiție în care un om ejaculează înapoi în vezica urinară în loc de prin uretra.

Nu ar trebui să fie o problemă dacă fertilitatea nu este o preocupare.”Alte reacții adverse posibile includ pierderea de sânge care necesită transfuzii (rare), urinare dureroasă, infecții recurente ale tractului urinar, îngustarea gâtului vezicii urinare și sânge în urină. Cu toate acestea, cercetătorii și medicii sunt precauți cu privire la consilierea pacienților pentru a încerca suplimente pe bază de plante. Deoarece acestea nu sunt reglementate de FDA, există preocupări cu privire la calitatea unui produs de la lot la lot, în conformitate cu biroul NIH de suplimente alimentare. De asemenea, siguranța unui produs pe bază de plante depinde de multe lucruri — machiajul chimic, cum funcționează în organism, cum este preparat și dozajul.

Altceva de luat în considerare: ca orice medicament, un remediu vegetal poate afecta modul în care funcționează alte medicamente sau tratamente, sau interacționează periculos cu alte medicamente. Pot avea și efecte secundare. Și, AA subliniază, acestea nu au fost bine studiate pentru eficacitate sau siguranță. De asemenea, fiind studiat este o procedură numită termoterapie indusă de apă (WIT), o procedură experimentală care implică distrugerea țesutului prostatic în exces utilizând apă încălzită și un balon umplut cu aer, care protejează țesutul normal de prostată. Procedura se efectuează numai cu anestezie locală. Rezultatele pot să nu fie pe deplin evidente timp de trei până la patru luni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here